Gofido logotyp
Alla inlägg

Ta ut föräldraledighet som blivit kvar

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2022-05-06 - 3 min läsning

Föräldraledigheten är ett fantastiskt inslag från den kvarvarande välfärdsstaten och tillskillnad från många andra länder kan båda föräldrarna vara lediga i omgångar. Det är dock inte alltid lätt att planera rätt så ibland kan det bli dagar över när båda börjat jobba igen. Så här kan du ta ut dem ändå.

Två åldersgränser först. Vid 12 års ålder försvinner alla dagar, då är det klippt så att säga. Men, redan vid 4 års ålder kan ni bara spara 96-dagar. Det är därför läge om ditt barn är runt 11 eller 3 år att verkligen börja planera för uttag av resterade dagar.

Slut på upptoppning. I de flesta kollektivavtal finns det en guldkant på föräldraledigheten. Arbetsgivare brukar toppa upp din lön till 80-90% de första 6,8 eller 12 månaderna. Därefter är det stopp. Och samma stopp finns om du tar ut dagarna flera år efteråt. Det börjar inte om så att säga. Det kan därför bli väldigt dyrt att ersätta exempelvis semester med föräldraledighet.

Finns två tricks för att komma runt bortfallet i lön. Det första är att du kan ta ut de bättre (sjukpenninggrundande) dagarna i samband med andra lediga dagar. Så om du är föräldraledig på en fredag kan du fortsatt vara det på lördag och söndag. Samma sak gäller om du är föräldraledig på en måndag, då kan du ha varit det på lördag och söndagen innan. Det måste bara hänga ihop. Då får du ersättning för 3 dagar från försäkringskassan, men bara bortfall på 1 dag från din arbetsgivare.

Andra trickset är att ta ut "lågdagarna" på resterande helger. Det är fritt fram att göra det nämligen, men om du har exempelvis 100 lågdagar kvar så krävs det ett år av helger för att ta ut alla dagarna. Så planera i tid!

Någon som tycker det är omoraliskt att maxa trots att man egentligen jobbar? Inte mer än att utnyttja ränteavdrag när du har pengar på kontot kan jag tycka. Vad tycker du? Skriv in eller följ mig på Twitter (@henrik_senestad).

Väl mött

Henrik

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2023