Gofido logotyp
Alla inlägg

Tappat bort nycklar

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2022-10-18 - 3 min läsning

En fråga som kommit in till bloggen är vad som gäller med hemförsäkringen om du tappat bort nycklarna. Får du någon ersättning då och vad i såna fall? Undantagsvis är väl det korta svaret. Men, låt oss gå igenom:

De här reglerna gäller för alla försäkringsbolag så det spelar ingen roll vilket bolag du har.

Först ut. När får man ersättning från sin hemförsäkring? I grunden är det när någon extern och plötslig händelse har inträffat. Det kan vara ett överfall, när någon bryter sig in i din lägenhet, när en bil kraschar in på din tomt eller om någon snor dina nycklar när du är på gymmet.

Till det. Drulle-, allrisk- eller otursförsäkring - kärt barn har många namn. Tillägget till din vanliga hemförsäkring är tänkt att täcka skador där du inte har en extern part. Alltså när du själv indirekt orsakad skadan. Här kommer de tappade nycklarna in. Vanligtvis kanske de åker ut ur fickan eller så glömmer du de på ett bord någonstans. Men, det finns "aktsamhetskrav" som det heter på försäkringsspråk och det krävs fortsatt att det skett plötsligt. Exempelvis ska du inte räkna med ersättning om du varit kraftigt berusad och tappat nycklarna eller om du själv har slängt iväg telefon och nycklar i vattnet när du fick ett vredesutbrott. Att du glömmer kvar nycklar på ett bord är heller inte en "plötslig" händelse, så du kommer tyvärr inte få ersättning då heller.

Ersättningen då? Ja, rent tekniskt är det bara nyckeln du har tappat. Så även här går de flesta bet. Du kommer exempelvis inte få ersättning för att du tvingas ta dit en låssmed. Eller för att byta lås, annat än undantagsvis. En ny nyckel brukar heller inte kosta särskilt mycket, vilket gör att det i normala fall inte kommer över nivån av självrisken (på 900 eller 1 500 kr).

Specialfall. Ibland plikt att byta lås. Om du blivit av med nycklarna och du misstänker att personen vet var du bor och tänker göra inbrott så har du även en skyldighet att byta lås. Detta får du givetvis också ersättning för (kolla dock av med försäkringsbolaget först innan du byter lås). Men, om du inte tar tag i det och det vid ett senare tillfälle blir inbrott kommer du få väsentligt mindre i ersättning.

Så för att summera. Räkna inte med någon ersättning om du tappat bort nycklarna. Men, se till att byta lås om nyckeln går att knyta till din adress annars kan du indirekt bli skadeståndsskyldig ifall något inbrott sker vid ett senare tillfälle.

Väl mött

Henrik

PS. Behöver du hjälp med att komma in i din lägenhet? Sök på "Låssmed" eller "Låsjour" så kommer du hitta någon bra nära dig. Brukar kosta ungefär 1 500 - 2 000 kr att få upp låset. Fråga efter pris innan du tackar ja! ds.

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2023