Gofido logotyp
Alla inlägg

Tips för villaägare

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2021-10-27 - 3 min läsning

Som villaägare är det mycket att hålla reda på. Förutom att tak, fönster och väggar ska vara täta så ska man hålla koll på rördragningar och försäkringsvillkor. För att underlätta kommer därför här några enkla försäkringstips för dig med villa.

Tips 1. Överväg att dra upp självansvaret rejält. Varse sig du är rutinerad eller nybliven villaägare känner du nog igen känslan att pengarna flödar ut från tid till annan. Ett ny diskmaskin 5 000 kr, målarfärg till garaget 10 000 kr eller så behöver kompressorn till jordvärmen bytas ut. Om du är en person som fixar själv innebär det också att du troligtvis per automatik tar en del kostnader som annars ett försäkringsbolag skulle tagit. Du bör därför dra upp självrisken eller självansvaret, som jag gillar att kalla det, rejält - för om du ändå bara kommer använda försäkring för riktigt stora saker varför ska du då fortsätta betala för en "småsakförsäkring"?

Till villaveteranen brukar jag även tipsa om att punkta ner hur du använt försäkringen de senaste åren och vilka belopp du då fick ut. Om svaret är aldrig eller mycket litet så dra upp självrisken och betala själv när sakerna går sönder istället - det lönar sig i längden. Annars blir det lite om att betala för en vedklyvning där du själv står med yxan och försäkringsbolaget står vid sidan av och tittar på.

Tips 2. Håll uppgifterna uppdaterade. De försäkringsuppgifter som finns brukar vara från tiden då du flyttade in. Ta som vana att alltid meddela försäkringsbolaget efter du gjort en renovering, installerat eller bytt ut något. Förutom att skyddet blir rätt så får du ibland lägre pris av exempelvis installation av larm eller renovering av badrum. Oftast räcker det med att logga in på "Mina sidor" eller liknande hos försäkringsbolaget för att uppdatera uppgifterna, annars är det bara att kontakta deras kundtjänst.

Tips 3. Inventera udda intressen. Som villaägare är det vanligt att anamma en hobby som kräver lite utrymme. Det kan vara allt från snöskoteråkning, till fiske, kajakbyggande eller frimärkssamlande. Regeln här är: desto mer ovanlig och dyr hobby desto mer sannolikt är det att försäkringsbolaget kommer ha infört en maxgräns för hur mycket du kommer få ut på din försäkring. Kolla upp vad som gäller innan olyckan är framme är mitt tips. En annan enkel regel är att allting utanför det egentliga huset brukar vara mindre skyddat. Två vanliga belopp är maxgränser på 50 000 eller 100 000 kr.

Följ mina tips så ska du se att du får en billigare, men lika bra försäkring som tidigare! Och, som alltid, när du flyttar passa på att trycktesta ditt försäkringsbolag genom att jämföra med andra; 1 stor och 2 små brukar ge dig bäst pris.

Om du har frågor på texten eller vill att jag ska ta upp något specifikt villaämne så tveka inte att höra av dig till mig på henrik@gofido.se.

Väl mött

Henrik

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2023