Gofido logotyp
Alla inlägg

Tjäna tusenlappar på din hemförsäkring

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2022-11-17 - 3 min läsning

Försäkringsbolagen smyghöjer nu sina priser i inflationens spår. Allt för många sitter kvar i dyra dåliga hemförsäkringar. Jag har analyserat vad ett vanligt hushåll skulle kunna tjäna på att byta försäkringsbolag.

Testa pris hos flera är det bästa rådet jag kan ge. För även om du fått ett bra pris från en aktör lär priserna ha ändrats nästa gång du tittar och flera bolag passar nu på att höja priserna. Vanligtvis är det hos de mindre som de bästa prisernas fås, men de kan även ibland vara riktigt dyra. Tar max fem minuter att jämföra och du kommer garanterat tjänar 1 000 - 2 000 år med minimal ansträngning.

Nedan. En jämförelse på en bostadsrätt, 70 kvm, 2 personer i Stockholm. Pris per månad. Källa: Bolagens egna hemsidor.

Varannan svensk prutar på sitt bolån, men endast en fjärdedel konkurrensutsätter sitt försäkringsbolag med någorlunda intervall. Detta trots att all fakta finns på nätet och att det aldrig varit lättare att byta bolag. Några surf-minuter senare och ditt pris kan gå från 288 kr till 189 kr / mån (eller 1 200 kr per år) - det tycker jag är väl spenderade minuter.

Alltid bra grundskydd. Många missar att hemförsäkringar alltid har ett bra grundskydd. Den gäller allvarliga skador som brand och vattenskador, inbrott och stöld. Det är ett krav för att få kallas hemförsäkringar. Och den kärnan är ofta billig. Detta behöver konsumenten inte välja till eller ifrån.

Att lägga till extraval kan kännas tryggt, men det gör svenska folkets försäkringar dyra. Extra tillval är även någon som försäkringsbolagen själva gärna lyfter fram för det är här pengarna finns. Deras reklam spelar gärna på rädsla. Och för konsumenten blir det ofta onödiga kostnader.

Problemet är att flera bolag aktivt genom förval och ordval leder konsumenten till onödigt dyra lösningar. Ett enkelt tips är därför att alltid börja med att klicka ur alla förval och tillägg. De billigaste förslagen har oftast mer lagom syn på vad som är en rimlig försäkring.

Våra saker mest överbeskyddade. Lösöre, sakvärde, försäkrat belopp - kärt barn har många namn. Det gäller värdet på våra saker i hemmet. Här föreslår ofta bolagen ett skydd på 1 miljon eller till och med 1,5 miljon kronor. Men få svenskar har prylar för 1 miljon hemma. Många har mindre än en femtedel. Här finns mycket varmluft i våra försäkringar.

Det är som att försäkra en gammal soffa för 25 000 kronor när den på andrahandsvärdet (som försäkringsbolagen ersätter) bara är värd 3 000 kr. Det innebär att försäkringen blir onödigt dyr. En vettig vägledning för rätt andrahandspriser hittar du på Blocket eller varför inte Tradera för att nämna fler varumärken.

Om det går välj ett lägre belopp. Det brukar löna sig i längden. Själva huset och lägenheten är alltid försäkrad till "fullvärde", alltså det värdet som är. Värdet du styr över gäller bara dina saker, något som är värt att komma ihåg.

Byt ”självrisk” till ”självansvar”. Det andra ordet som ofta missförstås är ordet ”självrisk”. Det väcker oro och får konsumenter att välja dyrt. Ett mer konsumentvänligt och positivt ord hade varit "självansvar” med syfte på ”hur stort ansvar tar du själv”.

Den konsument som har råd att ur egen plånbok betala en krossad fönsterruta, ska välja högt självansvar mot att få en billigare hemförsäkring. Den som däremot inte har råd med en fönsterruta får välja den dyrare försäkringen.

Väl mött

Henrik

Erbjudande från Gofido: Billig hemförsäkring

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2023