Gofido logotyp
Alla inlägg

Trygs nyemission och förvärv av Trygg-Hansa

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2021-03-11 - 4 min läsning

Ifjol meddelade Tryg och Inacts att de tänkte förvärva RSA Group, mest känt i Sverige som ägare av Trygg-Hansa. Senare förtydligades även uppdelningen efter förvärvet där Tryg kommer ta över svenska Trygg-Hansa och Codans norska verksamhet samt en del av Codans danska verksamhet.

I januari i år godkändes förvärvet av Konkurrensverket och RSAs bolagsstämma och nu i dagarna är det sista tiden för handeln med teckningsrätter i den rekordnyemission som äger rum i Tryg för att finanserna förvärvet. Så snart är allt i hamn.

Trygs vd pratar om att "scale-is-everything" och det är en industrilogik som brukar gälla produkter som har svårt att särskilja sig. Från Trygs perspektiv handlar det om att ta igen på centralisering och synergier vad de förlorat på minskad avkastning från kapitalförvaltningen de senaste åren (ner från 1 miljard fem år sen till idag ca 300 miljoner per år). Enligt dem själva räknar de med 1,2 miljarder per år i synergier på affären, vilket ger en avbetalningsperiod på 38 år. En bitcoin-entusiast hade nog sagt att de bara behövt köpa bitcoin istället, men så roligt ska vi inte ha det.

Kommer de lyckas då? Trygs egna position i Sverige är låg, så här kommer nog inte mycket att ändras än förhoppningsvis något bättre priser för konsumenten (som ny ägare kommer de vilja satsa på att få nya kunder gissar jag). I Norge kommer Trygs marknadsandel också förstärkas, men inte revolutioneras. Intressant är dock Blackrocks nyligen förvärvade ägarposition i Tryg.

Men, som vanligt, affären är verkligen mer av samma vara som vi sett i åratal inom försäkringsbranschen (Trygg-Hansa har förövrigt sålts två gånger de senaste 20 åren). De kommer inte göra något nytt eller förändra branschen nämnvärt den här gången heller. Runt 2030 är det väl någon tysk försäkringsjätte som vill in på nordiska marknaden som köper den eviga fyran Trygg-Hansa igen. Och, då kanske Gofido är femma och flåsar i nacksvettet, vem vet?

Väl mött

Henrik

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2023