Gofido logotyp
Alla inlägg

Undvik övervikt i reseförsäkringen

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2021-05-21 - 3 min läsning

(Uppdatering 24-maj): Reseavrådan till utanför Europa gäller alltjämt fram till 1 juli. Dock nu med undantag av Australien, Israel, Nya Zeeland, Rwanda, Singapore, Sydkorea och Thailand.

Många planerar att resa utomlands i sommar. Samtidigt finns det en avrådan från UD gällande besöks- och turistresor till länder utanför Europa som gäller fram till 31 maj, vilket gör läget lite osäkert. Kombinationen ger ett rejält sug efter reseförsäkringar av olika slag. En vanlig hemförsäkring och att boka med kreditkort brukar dock räcka, men det finns även andra sätt. 

Från att ha varit inlåsta i både hem och land i över ett år är det inte konstigt att många vill ut och resa. I din hemförsäkringen finns det alltid ett bra reseskydd oavsett försäkringsbolag som hjälper till om du exempelvis behöver tand- och sjukvård eller behöver avbryta resan vid sjukdom eller dödsfall.

Utöver det får du ett kompletterande skydd ifall du använder ett kreditkort när du bokar din resa. Det skyddet är konstruerat för att komplettera, men överlappar också det skydd som finns i din hemförsäkring.

Dessutom finns det ytterligare försäkringar som främst ger ett skydd om du inte bokat med kreditkort. Oftast brukar flygbolagen erbjuda den här typen av försäkringar i samarbete med de stora europeiska försäkringsbolag såsom Allianz, AIG och Gouda. Till skyddet ingår också viss ersättning vid förseningar och om du missar en flygavgång pga. exempelvis en trafikolycka.

Alla försäkringar förutsätter att du följer UD:s rekommendationer. Du kommer inte stå helt rättslös, men du tar en rejäl risk om du reser trots avrådan.

Se nedan för en tabell över hur försäkringarna överlappar varandra. 100% är tänkt att representera någon sorts helhetsskydd och 0% utan skydd. Procenttalen per kategori är sammanvägd från de fyra största svenska försäkringsbolagen, sex olika kreditkort från de större bankerna och fem större europeiska försäkringsbolag.

Tips 1. Kolla alltid UD:s rekommendationer. I dagsläget gäller avrådan för länder utanför Europa. Här kommer inte något försäkringsskydd att gälla i dagsläget. Det är först när UD ändrar sina rekommendation som försäkringarna gäller. Att köpa till ytterligare skydd blir därför rätt poänglöst. Du bör snarare köpa resan med en uttalad av- eller ombokningsrätt.

Tips 2. Kombinera ihop rätt. En vanlig hemförsäkring plus ett kreditkort är en bra kombination. Annars ger hemförsäkring plus utökad hemförsäkring eller annan försäkring också ett bra skydd. Men, köp inte alla på en gång. Det är bara onödigt och ger dig inte mer ersättning.

Tips 3. EU-reglerna gäller för alla flygbolag, men det är vanligtvis bara de reguljära flygbolag som följer dem. Lågprisbolagen gör det inte.

Väl mött

Henrik

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2022