Gofido logotyp
Alla inlägg

Vagnskada - bilens drulle

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2022-11-08 - 3 min läsning

Vad skiljer en hel- och halvförsäkring åt varandra är en av de vanligaste frågorna om bilförsäkring. Svaret är vagnskada och det betyder i kortheten bilens drulle. Låt oss gå igenom!

Alla försäkringsbolag som erbjuder bilförsäkring erbjuder det i tre steg: trafik-, halv- och helförsäkring. Trafikförsäkring är minipaketet och är lagstadgat. Det täcker skador som du själv orsakar på andra bilar och personer. Så med en trafikförsäkring slipper du åtminstone betala till andra (förutsatt självklart att du inte gjort något brottsligt).

Steget därefter, halvförsäkring, täcker skador på din egen bil och saker i den, men som du själv inte orsakat (undantag finns givetvis där du får ersättning även om du själv indirekt orsakat skadan som att du missat service på bilen). Men, annars så exempelvis om din bil börjar brinna, om du får en glasskada eller om bilen blir stulen. Kort och gott som en vanlig hemförsäkring fast för en bil skulle man kunna säga.

Finalen, skillnaden mellan halv- och helförsäkring är skador som du själv råkar orsaka och som är på din egen bil. Exempelvis om du kör av vägen eller skrapar upp dörren i ett parkeringshus. Den ersätter också en mängd andra skador som skadegörelse på din bil och då det är oklart vem som vållat skadan.

Utöver det kör vissa försäkringsbolag med något som heter "Stor" bilförsäkring. Då ingår några fler saker. Och, du kan givetvis också alltid köpa till ännu mera skydd som självrisk reducering, djurkollision och hyrbilsgaranti mm genom tillval. Jämför och fundera vad som är viktigt för dig. Ibland ingår vissa tillval i en normal helförsäkring som hyrbil och ibland inte. Det kan även bero på vilken typ av skada som skett.

Sedan tanken med "stor" är nog mest för försäkringsbolagen att bli "topprankade" hos Konsumenternas, eftersom de då slängt på allt möjligt utan att behöva ta hänsyn till pris. Något att ha i åtanke när en bolag lockar med att de är "topprankade". Det gäller deras största försäkring och inte alla nivåer.

Värt att nämna är väl också att om du köpt en helt ny bil har du de första 3-åren motsvarande "upptoppningen" från halv- till helförsäkring. Då brukar det räcka med att ha en halvförsäkring.

Väl mött

Henrik

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2023