Gofido logotyp
Alla inlägg

Varför så rädda för självrisk?

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2023-04-13 - 3 min läsning

Självrisk, detta förhatlig ord. Ingen gillar väl risk som jag själv ska stå för? Själv har jag försökt lansera självansvar som en ersättare, för det är precis vad det handlar om, ansvar inte risk. Vad ska man då tänka på och vilka fallgropar finns det?

Alla försäkringar har det. Ja, så är det. Från reseförsäkringar, till hemförsäkring, till bil- och båt. Grundregeln är att desto dyrare en skada kan bli desto högre kommer din självrisk att vara oavsett vad du valt eller inte valt när du tecknade din försäkring. Bäst exempel är rättsskydd som har en hög "icke-vald" självrisk, brukar vara 20% av beloppet, långt ifrån de standard 1 500 kronorna som gäller för vanliga skador. Även vagnskada och läckage brukar ha högre belopp.

Hög eller låg? Ibland får du välja, ibland inte. 7 av 10 av Gofidos kunder väljer en låg självrisk för deras hemförsäkring, resten hög och till och med så högt som 10 000 kr. Hos många bilförsäkringar brukar du också få välja mellan hög eller låg självrisk med olika belopp. Jag tycker det är en personlighetsfråga. Ifall du använder försäkringen till mindre skador är det värt att försöka hålla självrisken låg, men ifall du bara använder den för riktigt stora skador som läckage och brand så ska du ha en hög. För ta läckage som exempel, vatten rinner ut från badrummet och ut på parkettgolvet i vardagsrummet. Den typen av skador kostar runt 100 000 - 200 000 kr, då spelar det ingen roll om självrisken är på 1 500 eller 10 000.

Självriskeliminering och försäkringar som täcker självrisken. Här blir det kaka på kaka i min värld. Visst kan det vara jobbigt att behöva punga upp de 1 500 kr när mobilen går sönder, men helt ärligt, om du inte har råd med det ska du inte ha en mobil för 10 000 kr. Så strunta i alla försäkringar de försöker sälja på dig när du köper en pryl. Själv har jag bara ett undantag egentligen, det är när jag hyr bil utomlands, då kan det vara rätt struligt ifall det blir en skada. Se bara till att du köper försäkringen från ett och samma ställe, oftast erbjuder både jämförelsesajten (holidayauto) och själva biluthyrningsfirman (hertz) egna försäkringar, välj en av de.

Väl mött

Henrik

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2023