Gofido logotyp
Alla inlägg

Vinstfest i pandemins spår

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2021-06-01 - 2 min läsning

Vi närmar oss slutet, förhoppningsvis och för västvärldens del ska tilläggas, av pandemin och som efter alla kriser kommer nu olika kommittéer att tillsättas vad vi kan lära oss och vad vi ska undvika till nästa gång.

Några krigsbaroner som bör rannsakas är försäkringsbolagen. Färska siffror från Svenskt försäkring (grafen ovan) gör gällande att antalet skador har fallit med 12 procent sedan pandemin bröt ut. Samtidigt ligger premierna kvar på samma nivå som vid pandemins utbrott. Siffrorna gäller hem- och villaförsäkring.

När vi alla andra har fått offra både tid och fritid för att stoppa pandemin har försäkringsbolagens dragit sitt strå till stacken genom att tjäna pengar. Jag är inte förvånad, men det är alltid sorgligt att se.

Och, faktum är att vi lyfter blicken ytterligare och tittar på alla sakförsäkringar (trafik-, företag, hem- och villa, sjuk- och olycksfall med några typer till) har premierna ökat med 3 miljarder samtidigt som skadorna minskat med 4 miljarder. Ett glapp på 7 miljarder kronor - i ren vinst!

En snabb koll ger att Folksam ju höjde sin återbäring till sina kunder inom Sak med 16 miljoner mellan 2020 till 2021 (från 323 till 339), så då har vi bara 6 984 miljoner kvar att leta upp ... Någon som vet var de gömmer sig?

Själv väntar jag på samtalet: "Antalet skador i ert område har gått ner kraftigt, därför sänker vi nu priset ..." för motsatsen har jag hört gång på gång på gång på gång, vanligtvis efter ett år vid nytecknad försäkring.

Väl mött

Henrik

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2023