Vad är lösöre?

Lösöre är lös egendom och omfattar alla fysiska saker som du äger som inte är en fast del av din bostad. Exempel på detta är möbler, datorer, kläder, husgeråd, sport- och fritidsutrustning. Ditt lösöre är försäkrat genom din hemförsäkring både i ditt hem upp till ditt förskringsbelopp och utanför din bostad upp till 50000 kr per skadetillfälle.

Vad räknas som lösöre?

Lösöre är hos Gofido detsamma som lös egendom eller saker som du äger, hyr eller lånar och som du använder privat. Det som räknas som lösöre är i stort sett de lösa saker du tar med dig när du flyttar.

Lösöre och försäkring från Gofido

Med Gofidos hemförsäkring är ditt lösöre, eller som vi hellre uttrycker det ”dina saker”, försäkrade både i och utanför ditt hem upp till ett visst belopp. När du skaffar vår försäkring väljer du själv ditt samlade värde av det du äger, det så kallade försäkringsbeloppet. Tänk på att du inte får mer i ersättning om du är överförsäkrad, alltså värderar dina saker högre än vad de faktiskt är värda.

Tips! Ta bilder på dina ägodelar eller filma i bostaden. Vid ett inbrott eller en brand så blir det enkelt att komma ihåg vilka saker som har blivit stulna eller förstörda.

Tillägg för extra skydd

Lösöre är försäkrat med Gofidos hemförsäkring men om du är lite otursförföljd kan det vara värt att lägga till ett tillägg. Om du till exempel brukar tappa din mobiltelefon eller ta sönder dina glasögon så är ett allrisktillägg som ger dina saker ett extra skydd en god idé. Hör av dig till oss på Gofido så berättar vi mer om lösöre och försäkring. Vi tror på öppenhet och delar gärna med oss av vår kunskap om försäkringar.

Kunskap

 • Vad är fast egendom?

  Fast egendom är jord (mark) och den är indelad i fastigheter. Det är vanligt att ordet fastighet används när man pratar om byggnader och hus. Läs mer om fast egendom här.

 • Vad är lös egendom?

  Allt som inte är fast egendom är lös egendom. Det kan vara lätt att blanda ihop lösöre och lös egendom och tro att de är samma sak. Lös egendom är en bredare definition och innefattar flera kategorier av egendom där lösöre ingår. Läs mer om lös egendom här.

 • Vad är lösöre?

  Lösöre är fysiska saker du har i ditt hem, till exempel möbler, kläder, husgeråd, konst, elektronik och dina personliga tillhörigheter i allmänhet. Läs mer om lösöre här.

 • Vad är självrisk?

  Självrisk är den del av skadekostnaden som du själv får betala vid varje skadetillfälle. Den är valbar när du tecknar din försäkring och är minst 1 500 kr med intervaller på 500 kr (max 10 000 kr). Om du har valt överfallsskydd eller resetrubbelförsäkring gäller dessa utan självrisk. Om du har valt rättskydd gäller detta med självrisk på 25 % av kostnaden, dock lägst 5 000 kr. Läs mer om självrisk här.

 • Vad ingår i ett överfallsskydd?

  Vår överfallsförsäkring ger dig en fast ersättning om du utsätts för till exempel misshandel, rån eller våldtäkt. Är du under 26 år ingår det i din hemförsäkring. Är du över 26 år kan du lägga till det som ett tillval. Läs mer om överfallsskydd här.

 • Vad ingår i er hemförsäkring

  I försäkringen ingår

  • Saker (lös egendom, lösöre) som du äger, hyr eller lånar och som du använder privat (ej i jobbet)
  • Pengar som du äger
  • Värdehandlingar som du äger (tex id-handlingar, kontokort och värdepapper)
  • Fast inredning i bostad (inklusive inglasad balkong, markis och TV antenn/parabol som du själv har bekostat och som vid skada inte kan ersättas genom annan försäkring)

  Läs mer om vad som ingår i din hemförsäkring här.

 • Varför är det bra med rättsskydd i en hemförsäkring?

  Om du skulle hamna i domstol i samband med en juridisk tvist kan kostnaderna snabbt skena iväg. Med tillägget rättsskydd går vi då in och ersätter kostnader för ombud och rättegångskostnader. Läs mer om rättsskydd här.

 • Vad är en ansvarsförsäkring för något?

  En ansvarsförsäkring ersätter dig om någon skulle kräva att du ska betala skadestånd för att ha skadat någon eller någons saker. Bland annat utreder vi om du är skadeståndsskyldig, förhandlar med den som kräver skadestånd och vi för din talan vid en eventuell rättegång. Läs mer om ansvarsförsäkring här.

Man som skaffat försäkring hos Gofido leker med sin hund

Visst vill du vara med?

Du försäkrar bara det du behöver. Ditt val, samma trygghet, lägre pris.

Vill du vara först med att testa? I september är det dags.