Gofido logotyp

Livförsäkring

En livförsäkring skaffar du främst för dina anhörigas skull. Skulle du gå bort i förtid får de personer du har bestämt som förmånstagare ett skattefritt engångsbelopp utbetalat. Det kan ge dig en trygghet att veta att de du håller närmast kommer klara sig ekonomiskt även om du har gått bort.

Det är viktigt att förstå att en livförsäkring är en så kallad riskförsäkring och inte ett sparande. Ersättning som betalas ut är ett förbestämt belopp som du själv väljer och är till för att dina efterlevande ska kunna komma på fötter ekonomiskt.

Vad är livförsäkring?

När det kommer till ekonomiskt skydd för din familj som blir kvar om du går bort så är samhällets skydd begränsat. Är du den som bidrar mest till det ekonomiska i familjen kan det därför vara en god idé att skaffa en livförsäkring. Då får din familj en ekonomisk trygghet den första tiden efter din bortgång när ekonomin är det sista de vill tänka på.

Så här fungerar en livförsäkring

Det finns lite olika krav på hur gammal eller ung du får vara för att teckna en livförsäkring. Detta kan du kolla upp hos respektive försäkringsbolag. Hos Gofido måste du vara 18 år upp till 60 år när du skaffar försäkringen. När du skaffar din livförsäkring får du välja en eller flera förmånstagare, de personer som ska få ersättningen. Väljer du inte aktivt några förmånstagare kommer ersättningen att delas ut efter samma regler som gäller vid ett arv.

För att kunna teckna försäkringen ska du vara fullt arbetsför, det vill säga kunna fullgöra ditt vanliga arbete utan inskränkningar. Du får inte vara sjukskriven, ha beviljats sjuklön, sjuk- eller rehabiliteringspenning, aktivitetsersättning, sjukersättning eller liknande ersättning till någon del. Din livförsäkring gäller sedan ett år i taget och förnyas automatiskt varje år.

När gäller inte en livförsäkring?

Det finns vissa undantag när en livförsäkring vanligen inte gäller.

  • Vid självmord inom ett år från att livförsäkringen tecknades.

  • Ett dödsfall under ett så kallat force majeure som kan vara till exempel krig, naturkatastrof eller ett upplopp.

  • Riskfyllda aktiviteter som skidåkning off-pist eller tubdykning.

  • Om uppgifterna vid hälsodeklarationen inte är sanna.

Gofidos livförsäkring

Gofidos livförsäkring är liksom våra övriga försäkringar enkel och okomplicerad. Vi kräver därför ingen hälsodeklaration när du tecknar livförsäkringen, utan du bekräftar bara att du är fullt arbetsför när du skaffar försäkringen. Beloppet på Gofidos livförsäkring är också enkelt satt till en miljon kronor för en bra början på ett skydd. Tänk på att du kan behöva komplettera försäkringen och höja nivån på försäkringsbeloppet beroende på vad det rent ekonomiskt skulle innebära för dina anhöriga i det fall att du avlider, till exempel hur mycket behöver de för att klara boendekostnader och löpande räkningar under ett visst antal månader/år.

Skillnad på livförsäkring och låneskydd

Ibland kan livförsäkring och låneskydd blandas ihop. Ett låneskydd tecknar du för ett specifikt lån såsom för ditt bolån och i händelse av att du går bort innan lånet är fullt återbetalt löser låneskyddet hela lånet. Din livförsäkring däremot har ingenting med andra lån att göra utan ger en engångssumma, därför kan det vara bra att teckna både låneskydd och livförsäkring. På så vis slipper dina efterlevande använda ersättningen från din livförsäkring till att betala av dyra lån du lämnat efter dig och kan använda den till annat.

Skillnad på livförsäkring och olycksfallsförsäkring

En livförsäkring ger en ersättning till din familj ifall du går bort. En olycksfallsförsäkring innebär istället att du kan få ersättning för skador eller sjukdomar som drabbar dig och till exempel gör att din arbetsförmåga sjunker.

Flera livförsäkringar

I de flesta fall så får du inte ut en dubbel ersättning om du är dubbelförsäkrad men när det kommer till livförsäkring så är detta möjligt. Har du flera livförsäkringar får dina anhöriga ut ersättningar från alla gällande livförsäkringar. Det är upp till dig att bestämma om det är värt att betala flera avgifter.

Andra livförsäkringar

Ett annat sätt att skapa en ekonomisk trygghet för dina anhöriga är genom ett så kallat efterlevandeskydd på din pension. Det finns då flera olika efterlevandeskydd att välja mellan.

Återbetalningsskydd

När du spara ihop till din pension kan du välja ett återbetalningsskydd på både din tjänstepension och privata pension. Detta innebär att om du dör så betalas det du har sparat ihop ut till dina anhöriga som är förmånstagare. Går du i pension får du dock inte ut återbetalningsskyddet som pension.

Familjeskydd

Till din tjänstepension kan du välja till ett så kallat familjeskydd. Det innebär att din familj har rätt till ett på förhand bestämt belopp om du skulle gå bort.

Det finns flera nivåer av ett familjeskydd och det är ditt kollektivavtal som avgör vilken nivå du kan välja. Nackdelen med ett familjeskydd är att din ålderspension blir lägre eftersom avgiften för familjeskyddet tas från din tjänstepension. I övrigt liknar familjeskydd en livförsäkring.

Familjepension

Har du en årslön som överstiger en viss summa kan du omfattas av familjepension genom din tjänstepension. Går du i pension kan du själv sätta över från din familjepension till din ålderspension, skulle du istället gå bort betalas familjepensionen ut till dina förmånstagare.

Hemförsäkring och livförsäkring hos Gofido

Visste du att du med största sannolikhet betalar alldeles för mycket för dina försäkringar varje månad? Vi som jobbar på Gofido har lång erfarenhet av försäkringar och har insett att systemet inte är anpassat efter hur vi lever idag. Du betalar en hög månadskostnad för saker du inte äger och när det väl händer något får du ut en ersättning som inte är rimlig i jämförelse med vad du har betalat. Detta vill vi ändra på. Därför väljer du själv hur mycket du ska betala för din försäkring hos oss. Du får det skydd du behöver till ett pris som passar dig och kan känna dig trygg med att Gofido vaktar dygnet runt.

Vanliga frågor om Livförsäkringar

Erbjuder ni livförsäkring?

Hur fungerar en livförsäkring?

Vad är det för skillnad på livförsäkring och olycksfallsförsäkring?

Kan jag ha flera livförsäkringar?

Kan jag fritt välja vilket belopp jag vill teckna min livförsäkring på?

Behöver jag göra en hälsodeklaration för att få teckna er livförsäkring?

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2023