Gofido logotyp
Alla inlägg

3,2% inflation inom försäkringar

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2023-02-21 - 3 min läsning

Igår kom nya inflationssiffror. En kategori som få kollar är försäkringar. Från att ha legat tillbakapressat under 2022 chockhöjdes nu priserna i januari med 3,2% i årstakt. Ett tillfälle lika bra som något att gå igenom hur du får ner priset tänker jag.

En enkel tre-stegs-raket som är lätt att komma ihåg. Eller ett klassiskt tresteg vid längdhopp kanske är ännu bättre? Nu tar vi fart iallafall och sätter av:

1. Jämför. Att tänka fritt är stort, men att tänka rätt är större. Och hur tänker man då rätt? Ja, genom att ta reda på saker och lära sig. Därför behöver du jämföra vilket pris du får och från vilket bolag. Ett stort och 1-2 små brukar räcka. Du går in på respektive bolags hemsida och knappar in ditt personnr så vips får du ett pris. Om du har jättebråttom testar du via en jämförelsesida som Compricer eller Zmarta. Glöm dock inte att jämföra villkoren på punkterna du bryr dig om och som spelar roll för dig. Att den ena bolaget har värde på lösöre för 1,5 miljon och den andra 1 miljon spelar ju ingen roll om du har prylar hemma värda max ett par hundra tusen.

2. Byt. Själv är jag ruskigt höjdrädd och försöker alltid minska ner min risk i alla situationer. Att kasta sig ut utan att först tänka efter är för mig därför helt främmande. Men, ifall du gör din hemläxa, tänker ett par varv, läser på så kommer även du att våga. För det är så tyvärr att inget bolag belönar lojalitet i dagsläget. Utan FI har till och med bevisat att bolagen höjer mest för de som stannar längst. Sorgligt men sant.

3. Trimma. Att trimma har flera innebörder. Första grovtrimningen tycker jag ska vara att stänga av försäkringar du inte längre använder. Det kan vara ett barn som flyttat ut eller du kanske sålt din cykel eller börjat komma upp i ålder att livförsäkring inte längre är värt det. När du gjort grovjobbet är det dags att fintrimma och justera inom befintliga försäkringar. Det kan vara att skruva upp självrisken eller försöka få ner lösöret, fundera även på om du verkligen behöver drulle, många bolag bakar in det i standardpaketen.

Det var allt. Väl mött.

Henrik

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2023