Gofido logotyp
Alla inlägg

3 tips för billigare och bättre hemförsäkring

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2021-03-18 - 3 min läsning

Några saker tål att upprepas. En sån sak är hur enkelt du kan få ner din månadskostnad utan att tulla på din trygghet eller för den delen ens byta försäkringsbolag. Här kommer de:

Nr 1. Sänk värdet på sakerna, eller lösöre som det heter i branschen. Det går inte alltid att justera värdet direkt på hemsidan, men oftast går det bra om du bara ringer in. Kom ihåg: värdet rör endast vad du MAXIMALT kan få ut, inte vad du får ut.

Här gäller också vad sakerna är värda idag, på blocket eller avräknat efter ålder, inte vad du köpt sakerna för. Så en soffa för 15 000 kr med några år på nacken är värd max ett par tusen, lika så dina skor och kläder eller din "nya" datorn. De flesta klarar sig med ett maxvärde på 500 000 kr, trots det har de flesta försäkringsbolag en standard på 1,5 miljoner.

Nr 2. Höj självansvaret. Nästan alla bolag har 1 500 kr som basansvar (eller självrisk). Och ibland ett tilläggsansvar på särskilda saker på ytterligare 1 500 kr. Men, vad är 3 000 kr när huset brinner ner? Ingenting. Så om du vet med dig att du bara kommer använda försäkringen för stora saker, dra upp självansvaret rejält. Och, minst till det dubbla 3 000 kr, det är vad mina tidigare undersökningar visat.

Nr 3. Klicka bort tillval. Drulle eller allrisk är det absolut vanligast tillvalet. Den täcker småsaker som när du tappar mobilen ute på stan eller har sönder din cykelhjälm. Ibland sänker den även självrisken på vissa händelser. Om du inte använder försäkringen för småsaker, se till att ta bort tillvalet.

Ett bonus tips är att anmäla till ditt försäkringsbolag om du gjort en renovering eller lagt till något skydd för huset. Du kanske installerat ett larm eller en säkerhetsdörr. Då ger vissa bolag rabatter på mellan 5-10%. Se till att utnyttja dessa. Om du har bytt el- eller vattenstammar kan det också vara ett skäl för lägre kostnad.

Väl mött

Henrik

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Hemförsäkring

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

info@gofido.se

Klara Norra Kyrkogata 26 111 22 Stockholm