Gofido logotyp
Alla inlägg

Ålderstabeller - A blast from the past

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2021-09-14 - 3 min läsning

"Länge sutto aktuarien och räkna. När denna är klar lämnas sedan pappret till försäkringstjänstemannen som titta i tabellen huru mycket sakerna är värda. Ett snabb koll utanför fönstret kanske hade givit ett annat värde, men det hava inte tjänstemannen tid med just denna dag."

Inom sjukvården och polisen brukar det skämtas om att faxen ibland används. Inom försäkringsbranschen är det ålderstabeller som fortfarande används. Gamla tabeller från när saker var analogt och det inte fanns datorstöd.

Nedan ett exempel från en av försäkringsjättarna:

En dator du köpte för 2 år sedan för 10 000 kr är idag värd 6 000 kr enligt tabellen. Det du får ut är detta värde minus den självrisk eller självansvar du valt, vanligtvis 1 500 kr.

Ibland ger den här metodiken smått märkliga effekter. Exempelvis en vintageklocka kan i det närmast bli värdelös, trots att den gått upp i värde under samma period. Samma sak gäller kläder och möbler för den delen också. Läs gärna En bil full av kläder för att se hur tabellerna används i praktiken och vad det kan få för konsekvenser.

Tricket är att stå på sig och hävda ett marknadsvärde. Det är ändå det som gäller i slutändan. Auktionsresultat eller blocket-priset brukar fungera fint. Priset ska vara troligt snarare än bevisat bortom all rimlig tvivel. Och, glöm som sagt inte att stå på dig, det brukar fungerar.

Slutligen, tabellerna måste bort ... på samma sätt som faxen borde ha skrotats för länge sen. Desto förr branschen inser det desto bättre.

Väl mött

Henrik

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2023