Gofido logotyp
Alla inlägg

Brandskydd i adventstid

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2021-11-24 - 3 min läsning

Snart är det dags att tända det allra första adventsljuset. Att minnas att vi rör oss mot jul igen. Det som dock är lätt att glömma är att släcka ljuset - därför ska vi idag gå igenom brandskyddet.

Brand är en av de allra värsta skadorna ditt hem kan råka ut för. Även för försäkringsbolagen är det en stor kostnad. Av alla villaskador är det var fjärde skadekrona och för lägenheter är det var tionde. I kronor och ören handlar det om strax under 2 miljarder per år - det är pengar det också!

Här är de vanligast (mätt i belopp) orsakerna, enligt Svensk försäkring, till bränder i hemmet (i rangordning): - Elfel i fast och tillfällig el, i batteridrivna prylar/fordon - Kortslutning i apparat - Överhettning i produkt - Överspänning / överslag - Åska - Fyrverkeri - Eldning med fast bränsle - Verktyg / Svetsning - Eldning i spis - Levande ljus - Rökning - Explosion i produkt - Barns lek med eld - Glömd / övertäckt "värmealstrande" produkt (Ei saa peittää) - Grillning

Orsakerna tycker jag ger en bra bild över vad du också ska göra för att undvika brand. Använd inte gamla elgrejor, byt ut gamla kablar, se till att ha rätt säkring, lek inte med fyrverkerier, var försiktig när du svetsar eller andra maskiner som genererar värme, släck ljusen och lämna inte brasor obevakade, ha tändstickor och tändare på ett otillgänglig ställe och ei saa peittää! Alla hemförsäkring innehåller som tur är ett brandskydd. Det är del av grundskyddet och skyddar som du säkert förstått vid det här laget även mot åsknedslag, överbelastning av elektronik, från explosioner, sotskador och frätande gas orsakad av upphettad plast.

Det finns alltid ett krav av aktsamhet och att du inte orsakat branden. Barn och du själv ska givetvis aldrig leka med tändstickor, men om ett barn gör det slipper ni flytta från hus och hem. Använd dit sunda förnuft och var försiktigt så kommer du få ersättning ifall något skulle inträffa.

Med det sagt. Ta det lugnt där ute och känn julstämningen smyga sig på!

Väl mött och (snart) glad första advent!

Henrik

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2023