Gofido logotyp
Alla inlägg

Chockhöjning på djurförsäkringar

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2021-09-21 - 3 min läsning

Det tassas och frustas bland alla de djurägare ute i landet. Fler och fler rapporter kommer in om chockhöjningar på djurförsäkringar. Det är allt från hundar, till katter och hästar och prishöjningar från 10-30%.

Jag har tidigare skrivit om hunden Ares som fick sin försäkring höjd med 5-7% per år under tre års tid. Det handlade om flera höjningar år efter år. Nu verkar det dock ha accelererat och senast i raden är katten Rose som fick sin försäkring höjd med 30% på ett år! Även hästen Ronja fick sin försäkring höjd med 15% på ett år.

Inlåsningen är största problemet. Det flera berättat om är faktiskt inte grejen om prishöjningarna. För priset är en sak, skador kanske gått upp, du kanske fått en initial rabatt. Den verkliga frustrationen sitter i inlåsningen. För att kunna byta behöver du nämligen intyg där du bevisar djurets friskhet - något som kan vara dyrt och krångligt.

Låt oss börja från början. Roses berättelse ger svaren. Ägaren Andreas tog över Rose vid 8 års ålder. Men, för att kunna teckna en försäkring till henne krävde försäkringsbolaget ett extra intyg från veterinären där hennes friskhet kunde beläggas. En besiktning plus ett intyg kostar ungefär strax över 1 000 kr. Nu när bolaget höjt priset står han inför dilemmat ska han försöka byta försäkringsbolag igen för 1 000 kr (om det ens går för en 11-årig katt) eller ska han härda ut.

Mina tips hur du ska reagera på chockhöjningar:

1. Motarbeta all form av inlåsning. Ta kostnaden för att byta försäkringsbolag om du hittar något billigare och bättre. Du vet aldrig hur länge du kan behöva stanna kvar i ett dyrt avtal. Ett år blir snabbt fem år. Att bestraffa bolag som gör chockhöjningar är även belönande i sig.

2. Klaga. Acceptera aldrig tyst en prishöjning utan se till att klaga. Ett försäkringsbolag kanske räknar med viss andel klagomål när de höjer, men om reaktionen blir häftigare än de tänkt sig kanske de väljer att backa.

3. Uppmuntra försök för att förenkla. Sveriges Kattklubbars Riksförbund - SVERAK verkar ha ett försök med att samla alla hälsointyg så de kan bli synliga för försäkringsbolagen. Superbra - det kanske kan leta till enklare flyttar i framtida - se till att uppmuntra sånt. Jag är säker på att det finns liknande försök även för andra djur.

Och till branschen. Det måste gå att hitta ett sätt där priserna inte varierar som de gör. Om aktier och bitcoins fluktuerar är väl en sak, men hem- och djurförsäkringar? Kanske borde försäkringar bli mer framåtblickande än bakåtblickande? Jag för min del är alltid öppen för diskussion!

Väl mött

Henrik

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2023