Gofido logotyp
Alla inlägg

Försäkring på förskola och skola

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2022-03-08 - 3 min läsning

Det har kommit in en del frågor till bloggen angående skydd på förskola och skola. Jag tänkte göra mitt bästa med att svara på vad som gäller.

Alla barn i förskolan och skolan, ja, faktiskt alla barn, elever, ungdomar och en del andra grupper inom kommunal verksamhet täcks alltid (har inte stött på någon kommun där de inte gör det) av en olycksfallsförsäkring. Det betyder att om ditt barnet råkar ut för en olycka så kommer ni få hjälp och ersättning.

Försäkring gäller antingen under skoltid (där inkluderat PRAO, studiebesök osv) och vid resor till och från skolan, eller på heltid (alltså dygnet runt). Vad som gäller beror på vilken kommun du bor i. TIps här är bara googla "förskola försäkring XXX kommun" så kommer du hitta rätt aktuellt information vad som gäller i din kommun. Det förekommer även skillnader vilka som omfattas av försäkring. Ibland kan till och med försäkring gälla om du går på en skola utanför kommunen.

Viktigt att tänka på! Om det har skett en olycka, se till att gå till läkare/tandläkare direkt efter skadan har skett så du kan bevisa att skadan uppkommit i samband med skolverksamheten (du behöver dock inte uppsöka vård om barnet är oskatt). Spara även kvitto och anmäl skadan till berört försäkringsbolag.

Bättre skydd än i en vanlig olycksfallsförsäkring. I normala fall finns det färre undantag på olyckor i de kommunalt upphandlade försäkringarna än i de vanliga olycksfallförsäkringarna. Så det finns ingen anledning att teckna en separat försäkring om ni får en från kommunen, speciellt inte om den gäller på heltid.

Sjukdomar ingår dock inte. Ett av de vanligast försäljningsargumenten som försäkringsbolagen kommer med är att det inte brukar ingå en sjukdomsfallsförsäkring i de kommunala försäkringar. Och, det stämmer. Jag tycker personligen att den här typen av försäkringar är onödiga. Här utvecklar jag tankebanorna: Barnförsäkring - ska vi ha en? Men, det är individuellt.

Hoppas det gav dig lite mer kött på benet. Tveka inte att mejla mig på henrik@gofido.se om du har några frågor i ämnet.

Väl mött

Henrik

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2022