Gofido logotyp
Alla inlägg

Försäkringsjättarna - vilka är dom?

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2021-01-15 - 3 min läsning

Länsförsäkringar är det största bolaget och nästan var tredje hemförsäkring i Sverige är försäkrat av dem. Det är dock en väldig splittrad organisation som består av 23 stycken oberoende länsbolag, 2 fler än vad det finns län förövrigt. Därför skiljer sig vanligtvis priset åt beroende på deras ställning i länet. I vissa län är det nästintill religion att ha sin försäkring hos bolaget, eller vad sägs om att Länsförsäkringar Dalarna i själva verket heter Dalarnas försäkringsbolag?

Länsförsäkringar är också, tillsammans med Folksam, ömsesidiga försäkringsbolag, vilket är ett finare ord för kundägt, eller tjänstemannastyre om man vill vara lite taskigare.

Det positiva med länsförsäkringar är den lokala förankringen och att de i teorin inte ska ha något vinstintresse. All vinst ska gå tillbaka till försäkringstagarna genom återbäring, även fast så inte alltid sker. De har också rätt generösa, ibland onödigt generösa, villkor ska tilläggas. Det negativa är vanligtvis priset och ineffektiviteten som följer av att inte ha någon extern ägare som sätter press på lönsamheten.

Folksam är arbetarrörelsens försäkringsbolag och är nästan lika stora som länsförsäkringar. Med huvudkontor på Söder i Stockholm är kunderna representerade i styrelsen av KF, OKQ8, HSB, Riksbyggen, LO och TCO. Det säger sig självt att styrningen kanske inte är helt tydlig. Prismässigt ligger de exempelvis bättre än Länsförsäkringar i min jämförelse Felval kostar tusenlappar, men är ändå dyrare är flera andra bolag. Om du är med i facket är du sannolikt också redan Folksam kund.

If ägs av ett i sin tur ännu större investmentbolag Sampo. Finska Sampo ägs i sin tur av Finländska staten och av ärkekapitalisten Björn "Nalle" Wahlroos. If är ungefär hälften så stora som både Länsförsäkringar och Folksam, men kompenserar det i sin tur med att hålla något lägre priser.

Det positiva med If är att de lyckas pressa priserna något och erbjuder exempelvis bäst priser i Felval kostar tusenlappar bland jättarna. Det negativa är att villkor ibland är slimmade, och att de har en väldigt standardiserad skadereglering. De är även bland den mest lönsamma eller vad sägs om 7 miljarder i vinst förra året? Nästan i storbanksklass!

TryggHansa ägs av RSA Insurance Group som är börsnoterade i London. De är ungefär lika stora som If och rent ärligt förstår jag inte riktigt deras position i Sverige. Känns mest som de lever på gamla meriter med TryggHansa varumärket. De har vare sig generösa villkor eller låga priser.

Tillsammans utgör jättarna 8,5 av 10 hemförsäkringar i Sverige. Så de allra flesta har en försäkring hos någon av ovanstående. Fördelen med dem alla är att deras varumärken är kända och det är förståeligt att de flesta väljer dem - hur illa kan det vara liksom? Samtidigt hoppas jag att min redogörelse gör det tydligt att det finns en del överfläsk att skära i här. Varför det känns extra roligt att skriva som er Försäkringsekonom på en av de piggare digitala uppstickarna Gofido.

Hoppas ni lärde er något!

Väl mött

Henrik

Länkar: Se ditt pris hos Gofido

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2022