Gofido logotyp
Alla inlägg

Hemförsäkring light?

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2021-05-18 - 4 min läsning

Om du frågar en tonårig vad en hemförsäkring skyddar så skulle nog de flesta säga något i stil med "mina prylar" och "min lägenhet" mot inbrott och brand å sånt. Samtidigt finns det en massa fler skydd som jag skrivit om under Grundskyddet täcker det mesta.

Det har nog inte undgått något att Gofido erbjuder sina kunder en hemförsäkring där du kan anpassa vad som ska ingå. Det gäller dock inte grundskyddet. Det ingår alltid. Och, så är det hos alla försäkringsbolag.

I Tyskland finns det en aktör som heter Lemonade. Tysklands svar på Gofido skulle man kunna säga. Hos dem så går det att välja bort vad vi kallar ansvarsförsäkring - alltså skyddet mot att bli stämd. Priset halveras nästan hos Lemonade om du väljer bort den delen av grundskyddet. Men, reseskydd ingår exempelvis alltjämt. Borde det finnas en hemförsäkring som bara skyddar hemmet och prylarna?

Häng med i tanken. Inom sparande så behöver du svara på några frågor för att låsa upp möjligheten att handla med aktier och exempelvis optioner. Kanske borde det finns något liknande för hemförsäkring? Om du verkligen är insatt och vill, borde det inte finnas en extremt slimmad hemförsäkring som exempelvis bara täcker brand- och läckageskador på ditt hem? Skit i prylarna, ansvar och rättsskydd.

I grund och botten tror jag dock att de flesta behöver det skydd som ingår i grundskyddet, men jag kan inte låta bli att kittlas av tanken av en hemförsäkring light. Varför ska det inte vara möjligt? Det gäller både för den finansiellt intresserade som har råd i någon utsträckning att fixa sitt eget skydd eller för den som är äldre och lever på tajta marginaler - varför ska du då per automatik ha ett reseskydd?

Bakgrunden till varför allt ingår idag ligger i en kollektiv tanke att de många ska skydda de få som råkar illa ut. Och, om allt för många börjar plocka russinen ur kakan, så riskerar skyddet att bli allt för dyrt. Men, är det skäl nog? Är det inte en naturlig utveckling mot en mer individanpassad försäkring att du får välja själv?

Vad tycker du? Hör gärna av dig till mig på henrik@gofido.se eller på Twitter @henrik_senestad. Vore intressant med en diskussion!

Väl mött

Henrik

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2023