Gofido logotyp
Alla inlägg

Reseförsäkring - vi går igenom grunderna

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2023-02-07 - 3 min läsning

Nu är det många som reser bort. En del flyr Sverige i jakt på värme och bad och andra stannar kvar men åker till fjälls. Vilket skydd finns det för dig som ska ut på resa och vilka skydd behöver du köpa till? Låt oss gå igenom!

Hemförsäkringen gäller vid all semesterresa. En vanligt missuppfattning är att reseförsäkringen bara gäller vid utlandsresor. Det stämmer inte utan gäller faktiskt för alla resor. Däremot är den extra viktig vid utlandsresor och speciellt utanför EU eftersom du då kan dra på dig kostnader som kan vara svåra att betala själv.

Alla med hemförsäkring har en reseförsäkring. Skyddet täcker inte allt, men det täcker de mest kostsamma händelserna som att du behöver åka hem akut på grund av svår sjukdom, olycka eller dödsfall. Även sjukvårdskostnader och behov av tandvård på plats ingår, givetvis med begränsningar, tänk ungefär samma vård du har rätt till i Sverige. Dessutom om någon hemma drabbas av allvarlig sjukdom eller om din egendom drabbas av storm eller liknande har du rätt att avbryta din resa och få ersättning för det. Skyddet täcker även vid överfall eller om du skulle bli skadeståndsskyldig för något.

Gäller vanligtvis upp till 45 dagar. Antalet dagar kan dock variera så kolla med ditt försäkringsbolag. Inom Sverige kan det finnas ett minimikrav på att du är borta minst 2 dagar också. Om du ska stanna borta lägre går vanligtvis skyddet i din hemförsäkring att förlänga, åtminstone upp till 60 dagar. Därutöver kan du vanligtvis köpa till samma skydd för en lägre period upp till ett år.

Skydd för förseningar, avbokningar, försenat bagage, rätt att avboka och så vidare är något som vanligtvis INTE täcks i någon större utsträckning av hemförsäkringen utan för det brukar det krävas andra försäkringar.

Att köpa resan med ett kreditkort är en klassiker som håller än. Då får du nämligen ett kompletterande skydd med bland annat viss form av avbeställningsskydd och ersättning vid bagageförseningar eller när planet är försenat. Köp både flyg och hotell på kortet eftersom det finns regler kring att resan huvudsakligen ska ha köps med kortet för att försäkringen ska gälla. Därutöver finns försäkringar som flygbolagen eller researrangören tillhandahåller.

Så varför är folk så missnöjda då? som jag skrev om under missnöjet med försäkringar ökar. Ja, det är svårt att beskriva vad alla försäkringar innehåller eftersom inget skydd annat än översiktliga kategorier är standardiserat. Inte ens att reseförsäkring gäller i 45 dagar gäller för alla försäkringsbolag. Sedan är skydden överlappande. Det finns exempelvis ett grundskydd för bagage i hemförsäkring, men ersättning är låg och vissa speciella villkor måste uppfyllas så defacto är det mest kortförsäkringar som hjälper till.

Branschen måste gå före här. Det finns bara ett sätt att få ner komplexiteten och det är att standardisera villkoren. Svenskt försäkring sitter på en väldigt bra position för att få till det. Vågar de gå före innan EU hinner före eller ska branschen återigen vänta tills vi får ett nytt krångligt regelverk nerkörda i halsen? Ja, ni väljer kära branschkollegor, jag är blott en ödmjuk skribent.

Väl mött

Henrik

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2022