Gofido logotyp
Alla inlägg

Spara utan att byta

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2022-09-13 - 3 min läsning

När priserna skjuter i höjden och plånboken börja krympa kan det vara läge att se över sina utgifter. Hemförsäkring är inget undantag. Men, hur gör man? Och måste man byta bolag?

Steg 1 är att alltid konkurrensutsätta alla löpande månadsutgifter. Lättast är det att tjäna några kronor på bolånet, därefter hemförsäkring och så bredband, telefoni och elavtal. Samma princip gäller för alla. Kolla med 2-3 bolag och välj det billigaste. Samtliga levererar i 99% av fallen samma sak, bara priset skiljer åt, och ingen av de belönar lojalitet. För försäkringskunderna är det till och med bevisat.

Men, går det att få ner kostnaden utan att byta? Vem vet, du kanske är lokalpatriotiskt och vill gynna ett specifik bolag eller så jobbar din svärmor på ett. Och, ja det brukar gå att få ner priset ändå, fast troligtvis inte lika mycket som om du hade varit villig att byta bolag.

Pruta - alltid värt ett försök. Att bara ifrågasätta det pris du får brukar ibland hjälpa. I andra fall så leta upp något billigare bolag och peka på deras priser. I tredje fall verka väldigt missnöjd utan att vara otrevlig. Sedan likt i den turkiska basaren, du kommer få bäst pris om du också är beredd att gå därifrån.

Trimma ner mer än dina träd och buskar. Så här i JAS (juli, augusti, september) brukar det vara dags för beskärning. Även dina lån och hemförsäkring kan bli vildvuxna efter ett tag och behöva en omgång av häcksaxen.

För lån handlar det om att samla och växla typ. När du köpte bilen för 3 år sedan kanske du tog ett billån. Sedan dess har du troligtvis amorterat på ditt bolån och gått upp några tusenlappar i lön. Då kan du "flytta" billånet till bolånet och få ner räntan. Rent praktiskt tar du ett nytt bolån och löser det gamla lånet. Samma princip gäller för alla typer av lån, från konsumentlån, cykellån, kreditkortslån och så vidare. "Samla dina smålån" är mer än en slogan.

För hemförsäkring och försäkringar brukar tricket vara att ta bort tillval du inte använder eller har behov av. Vanligast är att ha drulle eller allrisk, trots att du kanske aldrig tar ut något på hemförsäkring. Extra reseförsäkring är också värt att se över och att växla ner på antalet personer när barnen flyttar ut.

Om du vill finlira med försäkringen så går det oftast att dra upp självrisken, eller självansvaret som jag brukar kalla det. Större eget ansvar = lägre pris. Fungerar för de som använder försäkringen för stora händelser som brand, vattenskador och så vidare och inte till småsaker som kantstötta soffor eller tappade mobiler. Ibland kan du även dra ner "lösöret" eller det försäkrade beloppet. Det handlar om maxbeloppet för dina prylar. Få personer brukar nå upp till de nivåer som standardförsäkringen erbjuder (1,5 miljon) utan de flesta försäkrar bara luft. Testa en lösöres lasso om du är osäker.

Ja, det var allt, hoppas du fick loss några kronor inför vintern! Har du några egna tips tveka in att skicka iväg ett mejl till mig på henrik@gofido.se, alltid kul att höra från er, eller på min twitter (@Henrik_Senestad).

Väl mött

Henrik

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2023