Gofido logotyp
Alla inlägg

Sundsvallsbranden och vanligaste brandorsakerna

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2021-06-22 - 3 min läsning

På fredag är på dagen 133 år sedan som både Sundsvall och Umeå i princip brann ner till grunden. Därför ska vi idag prata om brandskydd.

Brandskydd ingår i det som brukar kallas grundskyddet, alltså det skydd som finns hos alla försäkringsbolag och som inte går att välja bort. Skyddet för brand var också det skydd som kom till först i vad vi nu kallar hem- och villaförsäkring och har en lång tradition tillbaka i tiden, faktiskt hela vägen till medeltiden, men det är en annan historia.

Skyddet omfattar all brand som uppkommer och där du inte orsakat den själv. Här kommer de vanligast brandorsakerna mätt i skadebelopp:

De vanligaste orsaker är de som orsakas av elfel. Allt från kortslutning i en apparat (tänk telefon, mikro, brödrost) till gamla ledningar som blir överhettade av olika orsaker. Barns lek med eld och grillning/rökning är gudskelov rätt så ovanligt. Rökning, ni kanske minns de klassiska sängrökarna, är inte heller så vanligt längre. Titta gärna igenom listan ovan och tänk till om något skulle kunna gå snett hemma hos dig.

Själv har jag varit med om en brand längst upp i ett flerfamiljshus som orsakades av att en golvslipningsfirma använt för kraftiga maskiner i gamla elledningar. De hade inte gjort några fulkopplingar eller något sånt, utan förmodligen var det bara fel propp i skåpet i förhållande till ledningens skick. Ibland är det oväntade saker som orsakar branden. Skadorna från branden blev också främst vattenskador från allt vatten som brandkåren sprutade in. Så brand och vattenskydd hör verkligen ihop.

Stenstaden i Sundsvall är förövrigt känd för att ha blivit så pass fin som den är tack vare försäkringspengar, men även för alla de som inte hade försäkring och hur de förlorade hus och hem utan hjälp från allmänheten. Försäkringar behövs helt klart, rätt försäkrad till rätt pris är ett motto som jag kan skriva under på vilken dag på veckan som helst.

Elda lugnt där ute i sommarvärmen! Och, byt ut alla gamla elledningar och elapparater.

Väl mött

Henrik

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2023