Gofido logotyp
Alla inlägg

Vad är ditt hem värt?

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2022-01-18 - 3 min läsning

Fått frågan vilket belopp du vill försäkra men har ingen aning? Lugn, här går vi igenom hur du ska tänka och vilka fallgropar du bör undvika.

Först ut. Själva huset/lägenheten och dina saker är två helt olika saker. Det förstnämnda är alltid försäkrad till vad det är värt. Det betyder att du ska få ett likvärdigt hus eller lägenhet om något inträffar. Försäkrat till fullvärde heter det på försäkringslingo. Att vissa försäkringsbolag inte försäkrar äldre hus beror på den här regeln. De är helt enkelt för rädda för att ta risken att behöva bygga upp ett nytt hus med timmerstockar, spröjs och snickarglädje. Värt att veta är också att bankerna brukar kräva att huset är försäkrad till fullvärde när man ska ta ett bolån, så de kommer kontrollera att du har rätt försäkring. Den här regeln gäller i Sverige. Om du köper ett hus utomlands kan det vara värt att dubbelkolla så samma sak gäller där.

Prylarna, sakerna, lösöret, kärt barn har många namn. Alla saker som du kan bära ut ur hemmet är väl ett enkel regel vad vi pratar om. Vi pratar bord, stolar, soffor, kläder, skor, skivsamlingar, små glittriga enhörningar, you name it! Testa gärna en Lösöres-lasso när du läst klart detta inlägg.

Grundregeln är marknadsvärde. Eller vad sakerna var värda precis innan de skadades eller stals. Det betyder att du aldrig (undantag finns) får tillbaka vad du köpt saken för utan ett lägre belopp. Exempelvis en fem år gammal soffa är värd en bråkdel vad du köpte den för. Kolla gärna på blocket för ett få en uppfattning var andrahandspriset ligger.

Hiskliga tabeller används. För att försäkringsbolagen ska slippa uppskatta värdet för varje pryl används ålderstabeller. Det är en tabell där de kan se hur mycket som en dator, mobiltelefon, elektronik, hushållsmaskiner och en del andra saker ska värderas Det kan få smått absurda konsekvenser som för mannen med kläder i bilen. Här ville försäkringsbolaget per automatik skriva ner värdet av hans märkeskläder med 20%, trots att de hade gått upp i värde. Så se upp, och om du är missnöjd med ett värde, bevisa motsatsen genom Blocket, auktionspriser eller prisuppgifter från någon annan marknadsplats.

1 - 1,5 miljoner är standardvärde. Om du inte får välja vilket belopp du ska försäkra sakerna för så brukar det vara standardvärdet. För de allra flesta är det långt över vad dina saker är värda. För potentiellt sätt dyra saker som klockor, smycken, cyklar och så vidare finns det nästan alltid ett tak. Så även om du har en Rolex värd 300 000 kr är det inte säkert att hela beloppet kan räknas med i hemförsäkringen. Läs gärna sammanställningen över Bästa klockförsäkringen så får du en känsla hur det kan fungera. För alla extra dyra saker bör du kolla upp vad som gäller specifikt hos ditt försäkringsbolag och om du behöver en extra försäkring.

Väl mött

Henrik

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2023