Gofido logotyp
Alla inlägg

Vårstäda hemförsäkringen

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2022-03-22 - 3 min läsning

När solen äntligen tittat fram och temperaturen åter börjar stiga brukar vårstädningen stå för dörren. Även din hemförsäkring kan behöva en rejäl vårstädning från tid till annan. Förutom en sedvanlig krattning kanske det är dags för en rejäl beskärning? Här kommer mina bästa tips:

Viktigast först! Ta fem minuter och leta upp din förfallodag och pris hos ditt befintliga bolag. Fråga därefter efter pris hos några andra bolag: 1 större bolag och 2 mindre utmanare brukar vara en enkel tumregel. Hittar du något bättre erbjudande passa på att byt redan nu genom att fylla i ditt förfallodag, då börjar försäkring automatisk att gälla vid det datumet. Kom dock ihåg att säga upp ditt befintliga avtal direkt också så du inte glömmer bort och får betala dubbelt (av någon anledning kan inte försäkringsbolagen säga upp dina avtal åt dig - något jag håller på att härja om - Inlåst på ett år).

Om du inte vill byta bolag finns det ändå en del saker du kan göra. Störst effekt får du genom att ta mer ansvar (höja självrisken), sänka värdet på dina saker (lösöre) eller ta bort onödiga tillval.

Ta mer ansvar. Jag gillar att kalla det ansvar för det är vad det handlar om. På försäkringsspråk heter det dock självrisk. Högre självrisk ger lägre pris. Om du bor i villa brukar du även kunna välja en separat självrisk för dina saker och en för själva huset. Ett enkelt tips här är att höja för huset, för få skador som försäkringsbolagen ska åtgärda brukar kosta några tusenlappar utan det brukar vara större summor (exempelvis läckage, storm eller brand). Då spelar det mindre roll om du själv får betala 1 500 kr eller 3 000 kr.

Värdet på dina saker. Tyvärr är det endast hos ett fåtal bolag där det går, men då det går brukar du kunna sänka priset genom att bara ta ner skyddet. Få personer har saker hemma värda 1,5 miljoner kronor. Utan de flesta av oss försäkrar bara varmluft. Gör en lösöres lasso för att få koll på värdet.

Rensa bort tillval. Det i särklass populäraste tillvalet är drulle eller allriskförsäkring, som det också kallas. Om du vet med dig att du sällan använder försäkringen betalar du troligtvis flera hundralappar eller till och med tusenlappar i onödan varje år för ett skydd du inte behöver. Drulle täcker skador som du själv är med och orsakar. Exempelvis du ramlar med cykeln eller tappar din klocka. Du behöver ingen drulle där det finns en yttre händelse att peka på (tänk inbrott, storm, stöld osv).

Du kanske även har haft ett tillval på något du har sålt, exempelvis en fyrhjuling, eller kayak eller så har ett skydd följt med när du bytte försäkringsbolag. Kolla över och fundera på om du verkligen kommer använda skyddet ifall olyckan väl är framme.

Ja, det var allt för mig. Hugg tag i krattan nu! För rätt vad det är, är det sommar och då kommer iallafall jag göra andra saker än se över hemförsäkringen.

Väl mött

Henrik

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2023