Gofido logotyp
Alla inlägg

Fasta kostnader - omöjliga utgifter?

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2022-10-31 - 3 min läsning

Att spara är en konst tycker vissa. En omöjlighet enligt andra. För egen del tror jag det ligger mycket i synen på fasta kostnader. Låt mig utveckla.

Fasta kostnader. Om du har läst ekonomi lär termen vara bekant. Det är maskiner och fastigheter i sin ursprungliga form och kan betyda båda rena pengar ut och slitage av de. I sin essens betyder det väl alla kostnader som du behöver för att klara av din verksamhet. I andra fall kan fasta kostnader betyda kostnader som är fixerade, alltså som du vet hur stora de blir. För att inte virra kommer jag hålla mig till den första betydelsen.

Så låt oss börja med din verksamhet. Ja, som privatperson är det ditt liv kort och gott. Vilka kostnader behöver du varje månad för att ditt liv ska fungera. Rent praktiskt är det ditt boende, matkostnader, försäkringar, bredband, el och så vidare. Andra skulle nog vilja hävda att även städhjälp, sportaktiviteter, krogbesök och höstlovsresa kvalar in på samma definition. Och, det är här det intressanta ligger.

Att spara handlar om att ifrågasätta. Om du är beredd att skära ner på antalet krogbesök för att uppnå något på sikt kommer du även i förlängningen även kunna hitta sätt att få ner dina matkostnader, boendeutgifter och försäkringsutgifter. Men, om du ser krogbesöket som något utifrån givet, som du inte väljer själv kommer det inte spela någon roll om du tjänar 30 000 kr eller 100 000 kr i månaden. Det finns alltid saker att göra av pengarna på.

Vad är absolut minimum? Alla behöver hitta sin balans och sitt syfte. Det är lätt att börja hårdträna direkt, att snabbt dra ner på allt och börja räkna på varenda krona, ställa in semestern och ha 17 grader hemma. Fast faktum är att det likt träning är bäst att bara börja långsamt. Börja att gå innan du springer och börja spring 5 km ett halvår innan du anmäler dig till ett marathon.

Att spara och ifrågasätta är inte för alla. Det ska sägas rakt ut. Men, det börjar med ifrågasättandet vad som är nödvändigt, vad som är fast, snarare än högre lön eller att hitta rabattklipp. Sugen på att sätta igång rent praktiskt? Nedan några tips:

Trimma ner antalet försäkringar och Spara utan att byta (försäkringar)

Att förbereda sig för sämre tider (andra kostnader)

Väl mött

Henrik

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2023