Gofido logotyp
Alla inlägg

Vilka försäkringar är mest lönsamma?

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2022-06-03 - 3 min läsning

"Otroligt" var svaret jag fick på Twitter när jag gick igenom några frågor och svar om försäkringsbranschen från Jacob Bursell och Kapitalet. Så varför inte dela med mig även här.

Vilka försäkringar är mest lönsamma (för försäkringsbolagen)? Hemförsäkringar tjänar de stora bolagen storkovan på. Runt 5 miljarder varje år. Bland de kategorier som listas hos branschen är det inom hemförsäkringar som kostnaderna för skadorna är som lägst i förhållande till intäkter. 19 miljarder samlar försäkringsbolagen in per år och betalar ut 10 miljarder. Ca 4 miljarder är andra kostnader och resten är vinst.

Andra lönsamma produkter är motorförsäkring, företagsförsäkring, sjuk-, olycksfall och sjukvårdsförsäkring. Minst lönsam är faktiskt den sista kategorin där 9 av 10 kronor faller ut som utbetalningar. Resterade ligger på ungefär samma nivå som hemförsäkringar fast några procentenheter mer i utbetalningar.

Lönsammast, men små, är olika typer av specialförsäkringar tänk produktförsäkringar av olika slag (tänk elgiganten) och extra reseförsäkringar (utöver det som täcks av hemförsäkringar och kreditkortet). Hos Solid som uteslutande säljer den här typen av försäkringar betalas ungefär var fjärde krona ut i skador, resten är omkostnader och vinst.

Mitt råd är med andra ord: tänk på vad försäkringsvinster går och att du kan jämföra för att få ned prislappen. Spara tusenlappar. Och samtidigt få mycket bättre innehåll.

Varför är hemförsäkring så lönsamt (för försäkringsbolagen)? Verkar vara en ganska standardiserad och konkurrensutsatt produkt? Hälften av alla med hemförsäkringar har i princip aldrig bytt bolag (eller var över 10 år sedan senast). Ointresse och en tro att lojalitet lönar sig skulle jag säga är huvudförklaringen. Sedan skiljer sig priset mer än vad folk i gemene tror. Skillnaden mellan den dyraste och billigaste hemförsäkring med exakt samma uppgifter kan vara nära på det dubbla (läs gärna en prisstudie här).

Smyghöjer försäkringsbolagen premierna för lojala kunder? Ja, precis. Rent krasst skulle jag säga de snarare rånar lojala kunder mitt på ljusa dan. Det finns inget tänk alls på försäkringsbolagen att de borde belöna lojala kunder. Du får inga rabatter för att du varit kund länge och du får inte heller lägre pris för att du varit skadefri.

Rabatterna som vi hör om. Vem får dem i så fall? Nykomlingarna får rabatter på löpande band. Du får en startrabatt om du tecknar en försäkring hos ett nytt bolag. Det kallas allt från internetrabatter, samlingsrabatter, fackrabatter och kampanjrea. Bäst tycker jag de lyckas med fackrabatter, exempelvis hos If/Unionen där den ska vara 15%. De glömmer dock bort att informera om att alla som köper försäkring får 10% i rabatt så den faktiska rabatten är bara 5% (granskning fackförbunden).

Otroligt tycker jag är en ganska god sammanfattning. Kunderna måste börja jämföra så att de gamla bolagen får konkurrens och en eldlampa i baken. Precis på samma sätt som med bolån behöver du bry dig om din hemförsäkring. Lättast sättet att få fart på branschen är att faktiskt fråga runt efter pris åtminstone var tredje år.

Väl mött

Henrik

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2023