Gofido logotyp
Alla inlägg

Världens äldsta försäkring

Henrik Senestad
Henrik Senestad, Försäkringsekonom Gofido
2022-09-20 - 3 min läsning

Försäkringar har funnits länge. Faktiskt mycket längre än vad du tror. Men, som allt annat har den förändrats över tid. Följ med på en tretusenårig historia!

Första försäkringen spåras till Babylonien och Kina kring 1700 f.Kr. Exempel berättar om hur sjöhandeln utvecklade ett sätt att sprida riskerna och ett annat för att få tillbaka pengarna ifall något hände. I praktiken spred transportörerna ut en leverans över flera skepp, så om ett försvann eller gick under hade man råd att ersätta handlaren. Handlaren i sin tur betalade lite extra för tjänsten. Och vips så har vi en försäkring.

Därefter fanns det flera typer av försäkringar som förekom i olika typer av samhällen. Statliga livförsäkring i Grekland och senare Rom, rånskydd i dagens Turkiet och skeppsförsäkringar i Genua. Sakta men säkert börjande olika typer av rutiner och system som vi lever med än idag att formas.

Den moderna hemförsäkringen föddes i London under 1600-talet efter den stora Londonbranden och världens nu ännu verksamma försäkringsbolag grundades där 1696 - Hand in Hand Mutual Fire Companies. I Sverige dröjde det till slutet av 1700-talet innan vi började få ordentliga brandförsäkringar även fast det på landsbygden varit lagstadgat sedan medeltiden kring brandstod, alltså att du hjälpte någon i byn att bygga upp vad som brunnit.

I Sverige kan vi annars skryta med att vi har världens äldsta livförsäkringsbolag - Änke och pupillkassan från 1740-talet. Och faktum är att Trygg-Hansa, If och Länsförsäkringar har sina rötter i det sena 1700-talet och början av 1800-talet. Folksam tillkom i början av 1900-talet (Arbetarrörelsen ni vet...). Så inget nytt på försäkringsfronten kanske inte är så konstigt!

Så vad händer under 2000-talet? Ja, det vet ingen säkert. Men försäkringar går framåt igen, så mycket står klart. Förra året fick vi tillbaka ett försäkringsbolag på Stockholmsbörsen (Solid försäkringar)! Och vi har sett antalet försäkringsutmanare öka på senare tid. Gofido, Hedvig, WaterCircles, Evoli för att nämna några. Annars så läs gärna om Lassie - en spännande ny aktör inom hund- och kattförsäkring, och Omocom - en lösning för cirkulär ekonomi. Spännande blir det!

Väl mött

Henrik

Erbjudande från Gofido: Livförsäkring

Henrik Senestad
Henrik Senestad
Försäkringsekonom Gofido

Gofido

Care of Fido AB

Org.nr. 559169-4632

Stadsgården 6

116 45 Stockholm

Gofido logotyp
© Gofido 2023