Vad är överfallsskydd?

Ibland händer det som inte får hända. Du kan bli utsatt för en misshandel eller ett sexualbrott och har då oftast rätt till en ersättning via ditt överfallsskydd i din hemförsäkring. Försäkringen ger ersättning för misshandel som inte är ringa, grov misshandel, grov misshandel med livshotande skada, rån, grovt rån, sexuellt utnyttjande av barn, sexuellt övergrepp mot barn, grovt sexuellt övergrepp mot barn, försök till våldtäkt mot barn, våldtäkt mot barn, grov våldtäkt mot barn, försökt till våldtäkt, våldtäkt, grov våldtäkt, mordförsök eller dråpförsök utan livshotande skada, mordförsök eller dråpförsök med livshotande skada. Vid bestämmande av vad som utgör ett ersättningsbart brott utgår Gofido från den rubricering som gjorts av de rättsvårdande myndigheterna. Oavsett vad du har råkat utför så är det en extremt tråkig händelse och du ska kunna känna dig trygg med ett överfallsskydd. Hos Gofido ingår detta alltid i din hemförsäkring om du är under 26 år. Om du är 26 år eller äldre så kan du enkelt välja till detta som ett tillägg.

Vad gäller vid överfallsskydd och hemförsäkring?

Även om gärningsmannen inte döms för brottet i domstol kan du ha rätt till ersättning om du blivit utsatt för ett överfall. Har du däremot utsatt dig själv för en risk, till exempel att du har varit påverkad av alkohol eller droger, kan det minska din ersättning. Detta gäller dock inte vid sexuallbrott. Är gärningsmannen någon som du bor tillsammans med och som omfattas av samma hemförsäkring får du oftast inte ut någon ersättning. Detsamma gäller om du skadas i samband med att du själv begår ett brott. Glöm inte att du ska polisanmäla händelsen du råkat ut för så snart som möjligt och att en kopia på polisanmälan behövs för att du ska få ersättning.

Gofido finns här för dig

Med Gofidos överfallsskydd i din hemförsäkring får du någon som skäller till när du har blivit utsatt för övergrepp. Vi ser till att du har det skydd som behövs för att du ska känna dig trygg och vi hjälper dig med ersättning, ett litet plåster på såren när det behövs. Hör av dig till oss så berättar vi mer om hur vi skräddarsyr din hemförsäkring efter dig och ständigt kommer med nya försäkringslösningar för att du alltid ska ha det rätta skyddet till det bästa priset.

Kunskap

 • Vad är fast egendom?

  Fast egendom är jord (mark) och den är indelad i fastigheter. Det är vanligt att ordet fastighet används när man pratar om byggnader och hus. Läs mer om fast egendom här.

 • Vad är lös egendom?

  Allt som inte är fast egendom är lös egendom. Det kan vara lätt att blanda ihop lösöre och lös egendom och tro att de är samma sak. Lös egendom är en bredare definition och innefattar flera kategorier av egendom där lösöre ingår. Läs mer om lös egendom här.

 • Vad är lösöre?

  Lösöre är fysiska saker du har i ditt hem, till exempel möbler, kläder, husgeråd, konst, elektronik och dina personliga tillhörigheter i allmänhet. Läs mer om lösöre här.

 • Vad är självrisk?

  Självrisk är den del av skadekostnaden som du själv får betala vid varje skadetillfälle. Den är valbar när du tecknar din försäkring och är minst 1 500 kr med intervaller på 500 kr (max 10 000 kr). Om du har valt överfallsskydd eller resetrubbelförsäkring gäller dessa utan självrisk. Om du har valt rättskydd gäller detta med självrisk på 25 % av kostnaden, dock lägst 5 000 kr. Läs mer om självrisk här.

 • Vad ingår i ett överfallsskydd?

  Vår överfallsförsäkring ger dig en fast ersättning om du utsätts för till exempel misshandel, rån eller våldtäkt. Är du under 26 år ingår det i din hemförsäkring. Är du över 26 år kan du lägga till det som ett tillval. Läs mer om överfallsskydd här.

 • Vad ingår i er hemförsäkring

  I försäkringen ingår

  • Saker (lös egendom, lösöre) som du äger, hyr eller lånar och som du använder privat (ej i jobbet)
  • Pengar som du äger
  • Värdehandlingar som du äger (tex id-handlingar, kontokort och värdepapper)
  • Fast inredning i bostad (inklusive inglasad balkong, markis och TV antenn/parabol som du själv har bekostat och som vid skada inte kan ersättas genom annan försäkring)

  Läs mer om vad som ingår i din hemförsäkring här.

 • Varför är det bra med rättsskydd i en hemförsäkring?

  Om du skulle hamna i domstol i samband med en juridisk tvist kan kostnaderna snabbt skena iväg. Med tillägget rättsskydd går vi då in och ersätter kostnader för ombud och rättegångskostnader. Läs mer om rättsskydd här.

 • Vad är en ansvarsförsäkring för något?

  En ansvarsförsäkring ersätter dig om någon skulle kräva att du ska betala skadestånd för att ha skadat någon eller någons saker. Bland annat utreder vi om du är skadeståndsskyldig, förhandlar med den som kräver skadestånd och vi för din talan vid en eventuell rättegång. Läs mer om ansvarsförsäkring här.

Man som skaffat försäkring hos Gofido leker med sin hund

Visst vill du vara med?

Du försäkrar bara det du behöver. Ditt val, samma trygghet, lägre pris.

Vill du vara först med att testa? I september är det dags.